söndag 24 januari 2016

Tur i te

Redan några mil utanför Munnar börjar det, bussen rullar ut ur djungeln, och landskapet öppnar sig.  Te! Berg av te! Det är ett nästan lite overkligt landskap, som en enorm välkammad trädgård som breder ut sig över de böljande kullarna. De nya späda illgröna bladen över mattan av de äldre mörkgröna bladen ger det hela ett märkligt skimrande sken, som ett glittrande grönt hav.
Bussen fortsätter att slingra sig utmed bergskrönen och nya dalar uppenbarar sig. Sparsamt utspridda i bland de täta raderna av tebuskar, står ensamma trä apelsin eller silvergivillea, som ska ge skuggning och naturligt gödsla jorden med kvävefixering från luften.

Här och där pågår plockning, där kvinnor (det är uteslutande kvinnor som jobbar med plockning) med saxar fyller sina påsar på ryggen. Ca 20 kg förväntas man plocka på en dag, allt över det är en bonus. För det får man 300 rupees (ca 37 kr) eller ungefär vad en kopp te kostar på ett fik i Stockholm.

Trots bussresan in har vi inte fått nog av tebuskarna, så fort vi checkat in på hotellet kastar vi oss in i en tuk-tuk och ber om en sightseeingtur.
-    Vad vill ni se?
-    Te! Te!
-     Vill ni inte åka å få ayurveda-massage? 
-     Nej! Vi vill se te!

Redan I Kumily besökte vi Connamara Tea faktory, som med sina lokaler och maskiner från 1940-talet är något av en modernitet i denna trakt, där de koloniala Teplantagerna lever kvar, men med nya ägare. Här produceras nu indiskt te för den indiska marknaden.  Tet klassificeras också efter den indiska kvalitetskalan:

Premium - de spädaste handplockade knopparna
Bra - de unga bladen
Dåligt - de grova bladen från nedre delen av buskarna
Lipton - pinnar o rötter
Lipton icetea - bärfisar, bladlöss o tillsatser.

Dagen där på bar det av i gryning ut på en heldags treakingtur upp bland kullar, kryddor. Munnars läge uppe i bergen gör klimatet klart mildare än nere vid kusten, och på morgonen ligger bergen insvepta i en tät dimslöja. Genom de dimmiga tefälten vandrar vi upp för berget. Vyerna är fantastiska och Hanna hamnar på efterkälken när hon ständigt stannar och tar kort. Men mest kort tar Axel, en norsk resereporter, som behöver bilder till sitt reportage. Vi ställer upp och poserar. Vem vet, kanske dyker vi upp i någon resetidning där hemma?

En annan karaktär från turen var Angela, en riktigt hurtigt engelsk tant som verkade ägna mycket tid åt att resa. Hon kunde berätta det mesta om alla växter och träd. Och om hur det var att resa runt i indien på 70-talet, när det varken fanns flaskvatten eller pålitliga myggmedel, och alla turister blev sjuka som hundar, men stannade i Indien tills de var för sjuka för att kunna resa vidare. Det var inte alltid bättre förr. 

Från toppen, (högre än Kebnekaise) blickar vi ut över teplantagerna och södra Indiens högsta topp, medan vi äter vår frukost. Sedan bär det nedåt, 20 km nedförsbacke gnager på knäna, medan vi vandrar genom kardemummafält och trädgårdar. Framför de små husen ligger kakao och peppar på tork i solen. Vi får provsmaka och pallar också girigt av allt ätbart på träd och buskar. Vill någon smaka en trädtomat?


 








Angela förklarar för guiden hur strypfikusen kopplar ett grepp om sitt värdträd, och sakta tar stryper det till döds.