lördag 16 januari 2016

Ett stopp i kram-mammans famn.


Likt ett miljonprogram i djungeln tornar det upp sig, Amritanandamayi Ashram
- Ska du av här?
- Ja jag ska sova här, på Ashramet
- Är det ett hotell?
- Nej, det är ett Ashram.

Inte konstigt att turisten på båten tror att det är ett hotellkomplex, det som tornar fram i djungeln, för det ser nästa ut som ett miljonprogramsområde, mitt i djungeln. Det är ett Ashram (ett slags kloster kan man nästa säga), hem för Amma (Mamman), en av Indiens få kvinnliga Gurus.

Runt sig har ”Mamman” samlat en skara på ca 3000 personer som bor i Ashramet. Här kan man för en billig penning få logi och vegetarisk kost, och ägna sig åt yoga eller Ayurveda, i väntan på att få träffa ”Mamman”. Och med träffa menar jag krama ”Mamman”. Hon ger nämligen sina välsignelser i form av en stor moderlig omfamning. Vi det här laget har hon kramat över 34 miljoner. Jag tror inte riktigt jag är där än, men vem håller räkningen?

Den lilla gondolbåten tar oss över floden.
Det är en annan värld vi kliver in i. Det som är annorlunda är ofta lite skrämmande, och lite så är det här, även om det är obegripligt hur milda människor insvepta i vita skynken med ett lugnt leende på läpparna kan vara läskiga. Det är i alla fall uppenbart att här finns en stark gemenskap, som jag och Hanna är inte är en del av. Vi glider runt som två vilsna svarta får i våra färggranna kläder och skor.

Ashramet är fullt med skrivna och oskrivna regler om hur man ska bete sig.  Bara att få sig en fika är en ritual i sig. Här köper du kupongen, där hämtar du kaffet, sen diskar du din rostfria servis i den diskhon; varsam med vattnet, varje spilld vattendroppe är en droppe blod spilld från vår jord som ”Mamman” säger. Koppen torkar du där, och lämnar in den där. Caféservisen skall inte förväxlas med kantinens identiska rostfria servis.

Utsikten att vänta till solnedgången för att få en guidad tur känns inte helt lockande. Vi planerar bara stanna över dagen.

Åh nej, ni måste stanna minst en natt, annars kommer ni få helt fel uppfattning om detta ställe, utbrister en kanadensisk kvinna som guider en grupp äldre damer. Hon har nog helt rätt. Om vi bott här en vecka eller två hade vi nog känt oss lite som en del av denna gemenskap. Nu kände vi oss utomjordingar.  Vi fick lämna Ashramet utan en kram, ”Mamman” var inte ens hemma. Vi får väl omfamna varandra istället. Det är tillåtet utanför Ashramet.

Kramtempel, med hästar på taket.

"Mamman"