torsdag 7 april 2016

Bland Sopor och Sagopalats

5 - 6 Mars (Agra & Fatehpur Sikri)


Vi vaknar upp till tågets tutande och män som gör sin morgontoalett utmed banvallen. (Alla med varsin vattenflaska i näven, vad använde man före plastflaskans intåg?) Väl framme i Agra tar vi in på ett hotell i stadens gamla kvarter. Från vår taktoppsrestaurang har vi kanske Agras bästa utsikt över stadens legendariska underverk. Taj Mahal är så ikoniskt, ett sånt där ställe som var och en har en relation till redan innan hon besöker det, bilden är som inbränd på hornhinnan sen en var liten. Och nu ser vi praktverket bara några hundra meter bort medan vi äter lunch! Närmre kommer vi dock inte. En nöt-surprice-masala tvingade nämligen fram en oplanerad vilodag. Istället får vi blicka ut över staden från vår takterrass, och se familjerna flyga sina drakar från hustaken i solnedgången medan vi dricker öl med några trevliga typer. (Man blir alltid lika förvånad när man sitter på en takterass i Indien och snackar med en artsy afrikanska med brittisk accent som plötsligt övergår i bred skånska ”Jag måste kissa, får jag låna er toa?”).

Nästa morgon är vi uppe i ottan. Vi smyger ut genom stans mörka gränder för att vara först genom portarna till Taj och kanske få ha underverket för oss själva om blott för en kort stund. Biljettkontoret är inte öppet. Taj Mahal har de väldigt precisa men samtidigt hopplöst oklara öppettiderna mellan "soluppgång och solnedgång" så vi får sörpla vårt morgonchai i gryningen medan köerna byggs upp.

Så öppnas portarna äntligen och vi får gå in. Soluppgången målar himlen i en solfjäder av ljus och färger och vi har svårt att slita oss från skådespelet, men snart förförs vi också av Taj Mahals skönhet som redan paralyserat turisterna runt omkring oss i stela selfiesmil. Det pågår reparationer på tre av de fyra minareterna som omger palatset, men det gör inget. Det är fantastiskt fint ändå. Det är något med proportionerna och den milda vita marmorn som gör det så behagligt att vila ögonen på. Och när man kommer närmre ser man vilket hantverk som ligger bakom de ändlösa blomsterdekorationerna i halvädla stenar. Tänk att ett mausoleum blivit känt som kärlekens palats!

Efter en sen frukost uppe på takterassen beger vi oss till nästa världsarv, Agra fort. En bjässe i brinnande röd sandsten vars krinoliner kantar den slingrande floden. Detta var en gång hjärtat i stormogulernas rike. Fortet började byggas på 1100-talet, och fick sina röda murar av Akbar den store på 1500-talet och användes som militärförläggning av britterna in på 1900-talet. Men de pampigaste delarna är från sent 1600-tal och byggt av Shah Jahan (Akbars sonson) samma man som lät uppföra Taj Mahal som gravpalats till sin älskade hustru Mumtaz Mahal.

Här är också plats för intriger, så vi tar en paus och drömmer oss tillbaka till "Se och hör" i stormogulernas rike i mitten av 1600-talet. Shah Jahan är stormogul och styr över ett av världens största, och tveklöst världens rikaste kungadöme. Hans älskade hustru Mumtaz dör i barnasäng när hon skall föda deras fjortonde barn, och Shan Jahan blir förkrossad. Han vill visa världen hennes storhet och skönhet, få alla att förstå hans förlust, så han sätter igång att bygga ett gravpalats utan dess like. Shah Jahans nya livsprojekt tar mer och mer av hans energi och rikets angelägenheter börjar komma i andra hand. Ur detta maktvakuum växer en kamp om tronföljden fram mellan hans två äldsta söner Dara Shikoh och Aurangazeb. Att den mer liberala Dara både var äldst och faderns favorit hjälpte inte när det kom till kritan. (läs slagfältet). Aurangazeb, som spenderat hela sitt liv på krigande fot, besegrar sin bror (som aldrig var en god fältherre) och för att säkra sin makt låter han spärra in sin far i Agras röda fort.

Vi kliver ut på balkongen där Shah Jahan ska ha spenderat sin sista tid i fångenskap. Det är perfekt utsikt mot Taj Mahal, hans livsverk, där hans älskade vilar och numer även han själv.

Aurangazeb ägnade sedan resten av sitt liv åt sin favoritsysselsättning, att fanatiskt kriga mot de hinduiska rikena i söder. För att inte få de så långt till slagfälten lät han flytta huvudstaden från Agra till en nygrundad stad som han ödmjukt uppkallade efter sig själv; Aurangabad. När så Aurungazebs fru gick bort undrade hans son Azam Khan varför inte hans mamma fick ett lika fint mausoleum som hans farmor hade fått? (Han var uppenbarligen en mammas pojke) Så Azam satte igång att bygga ännu ett gravpalats, nu i den nya huvudstaden. Kanske sneglade han lite för mycket på farfars Taj Mahal, för om det funnits copyrightlagar i Indien på 1600-talet hade han legat risigt till. Tyvärr räcke inte statskassan riktigt till trots att den skrapades bar till botten, och resultatet blev, även om det är ståtligt, ändå blått en blek kopia av dess förebild.

Aurangazeb själv avskydde gravmonumenten och hade som högsta önskan att få begravas i all enkelhet utan palats i marmor. Vi besökte hans grav utanför Aurangabad, ironiskt nog ståtligt dekorerad med marmor (en gåva från Hydrabad förklarar den blinda guiden). Aurangazeb styre markerar också början till slutet på det stora Mogulriket. Hans erövringskrig gjorde att riket nådde sin största utbredning, men hans intolerans, framförallt mot de många hinduerna i hans rike, ledde till inre splittringar och uppror. Och snart var blott, av det en gång så stora Mogulriket bara en liten munsbit kvar, som britterna i Ostindiska kompaniet glupskt slukade.

Slut på historielektionen (nästan).

Vi plockar upp våra ryggsäckar och hoppar på en buss till Fathpur Sikri. Här finns lämningarna ifrån ännu en av mogulernas fd huvudstäder, och (ja ni gissade rätt) ännu ett världsarv. Det var Akbar (farfar till Shah Jahan) som lät uppföra palatset och staden år 1571, men den blev övergiven bara 14 år senare. Exakt varför vet man inte, kanske var det problem med vattenförsörjningen, eller var det kanske p.g.a. spöken? Vem vet?

Vi blir upplockade på busstationen av en väldigt pratglad kille vid namn Adil som utlovar fint billigt boende med vacker utsikt bara fem minuter bort. Vi följer honom i rasande fart upp mot världsarvet, och vandrar rakt in i en soptipp. Lätt chockad, halkar Hanna i sina flip-flops och rasar rakt ner i skiten (på sina två stackars fingrar som mosades som vandrande pinnar under en elefant). Utanför moskén och palatsets murar bökar grisarna runt i högar av sopor och ungarna sitter och skiter i rännsten, när vi traskar förbi. Den mustiga lukten av bajs och solstekta sopor sticker i näsan när vi viker av från soptippen och in på en väg. Vi har nu vandrat för långt för att orka gå tillbaka (det var inte 5 minuter), så vi tar in på hotellet, som ändå, det får man ge dem, har en fantastisk utsikt. Uttar Pradesh slätter liknar nästan Toscana, vem hade kunnat ana?

Vid moskén blir vi attackerade av alla som vill prata med oss, guida oss, ta en selfie, sälja något eller bara okynnes störa lite. Vi flyr tillbaka genom soptippen till hotellet. Där väntar Adil, han vill också prata, och prata det gör han, så mycket att man inte får en syl i vädret, än mindre kan tänka klart. Vi flyr in på hotellrummet, äntligen en fristad! Bara få en minut för sig själv. Knack knack! Det är Adil som knackar på dörren, får han komma in? Han vill att vi ska hjälpa honom att kolla hans e-post, visst kan vi det, medger vi resignerat. Vi får läsa hans mail högt för honom för han kan inte läsa själv. Men berätta hjältesagan om hur han och mailvännen träffades det kan han. När dörren äntligen stängts vågar vi inte komma ut igen och ber att få middagen serverad på rummet. 

Själva ruin-palatset är dock väldigt fint. Byggt i samma röda sandsten som Agraforten, får det en härlig nästan glödande ton i kvällssolen. Här finns drottningens palats, skattkammaren och så kungens regentsal där Akbar kunde stå på en upphöjd pelare omgiven på fyra sidor av rådgivare från rikets fyra hörn. Vi spanar ut över det omgivande landskapet och ser solen måla himlen i akvarell innan den försvinner bakom molnen. Vi tar ett djupt andetag och går hem genom soptippen till vårt hotell.

Stans bästa utsikt från vår takterass 

Soluppgång vid Taj Mahal
Golvet nästan speglar sig i palatset.
Taj Mahal nästan doppar tårna i den heliga floden Yamuna.
Lika som bär? Till höger Taj Mahal i Agra, till vänster "Fattigmans-Taj" eller "Tat Mahal" i Aurungabad



Moskén vid Taj Mahal

Agra's röda fort.


Balkongen där Shah Jahan spenderade sin sista tid, med utsikt övre sitt livsverk, Taj Mahal
Aurangazebs önskade sig en begravning utan marmor. Här är hans grav i Aurangabad.

I bakgrunden: världsarvet Fatehpur Sikiri. I förgrunden: En soptipp och promenadstråk

Utsikten från hotellet vid Fatehpur Sikri.

Bulan Darwaza, Segerporten.
Panch Mahal, Prinsessornas gömställe.
Akbar den stores regentsal.

Det känns bra 

Så gick solen ner igen