lördag 30 april 2016

Bland Kameler och Sandslott

18 - 20 Mars (Jaisalmer)



Jaisalmer ligger som en sista utpost innan öknen och gränsen mot ärkefienden Pakistan. De spända relationerna mellan Indien och Pakistanr att man utöver det gamla ökenslottet också finner en av Indiens största militäranläggningar i staden. Samma dag vi anländer, kommer även premiärminister Modi till stan, för att titta på sina fina kanoner. (Vi lyckades ju sammanstråla med honom i Varkala också) utanför staden ligger Indiens största skjutfält. Förutom Volvo, är förresten Bofors ett av de svenska företagen som är bekant för, åtminstone den äldre generationen Indier som minns 80- och 90-talets utdragna Boforsskandal, då den hittills största politiska korruptionshärvan i Indiens historia avslöjades.

Förutom militärer flockas här också turister för att få lite orientalisk ökenmagi. Men det börjar redan bli så varmt att det avskräcker de stora turistströmmarna. För även om sommaren inte riktigt kommit än, är dagarna obarmhärtigt varma. Ca 40 grader i den nästan obefintliga skuggan. Just nu lider stora delar av Indien av en av de värsta värmeböljorna på flera år.

Jaisalmer, "Den gyllene staden" är egentligen grågult sandfärgad. Och det gamla fortet ser mer ut som ett förvuxet sandslott som reser sig ovanför stadens små sandfärgade hus med ”karvarglädje” (rikt utsmyckade sandstensfasader som påminner om svensk snickarglädje och punchverandor). Fortet och palatset var fram till 1971 maharadjans privata egendom, tills Indra Gandhi på 70-talet började begränsa prinsarnas makt. När Maharadjan fruktade att staten skulle beslagta fortet lät han öppna dess portar och lät folket flytta in. Snart bodde fler än 3000 inne bland de trånga gränderna i fortet och det blev politiskt omöjligt att expropriera det och slänga ut alla på gatan. Följden är att det än idag 45 år senare fortfarande bor 3000 "ockupanter" inne i fortet som varken betalar vatten el eller hyra. Det bjuder Maharadjan på. Detta arrangemang visade sig dock lite problematiskt, då fortets dräneringssystem inte var anpassat för så många människor. Vattnet började helt enkelt spola bort finmaterialet i vallarna bakom fortets murar. Problemet blev värre när turismen peakade på 90-talet och det blev populärt att övernatta inne i fortet vilket bidrog till ännu fler flitiga vattenkonsumenter. Idag finns ett pågående program för restaurering av fortet, men många av murarna ser allt lite ledsna ut. Men det hindrade oss inte från att spendera en av nätterna innanför murarna i ett gammalt Haveli. Där sittandes på några madrasser på muren under månens sked fick vi höra en 20-årig tyskas osannolika berättelse om hur hon fått en budget på 3000 euro att räcka till närmare 2 års resa runt om i världen från Sydamerika, genom halva Afrika och nu Indien genom att lifta, couchsurfa och dra nytta av Venezuelas hyperinflation.

Inne i fortet som har vissa likheter med Gamla Stans turistgränder hittar man också ett komplex av Jaintempel. Jainismen som är en av de många religionerna i Indien (vid sidan av hinduism, islam, kristendom, sikhism, buddhism…) ser allt liv som heligt, så förutom att vara strikta vegetarianer undviker de även alla typer av animaliska produkter, så som läder (vilket inte är tillåtet i templet). Prästerna går till och med runt med en borste framför sig för att sopa undan småkryp som annars lätt kan mosas under en fot. Templen är vackert utkarvade i sandsten och kryllar av statyer av Mahavira, en prins med påtagligt markerade ögonbryn som mediterade och blev allvetande (Jainismens motsvarighet till Buddha).

Men det är kamelturerna som är big business, och nästa alla i staden gör nästan vad som helst för att få ta med dig ut på en skumpig ridtur ut i ödemarken. Själva blir vi lite matta av alla turförsäljare och går till en rekommenderad arrangör.

Tharöknen bjuder inte på storslagna vidder av sanddynor utan snarare ett stenigt lågbevuxet landskap. Spår efter andra ökenexpeditioner (läs vattenflaskor och öllådor) samt vindkraften som ståtligt snurrade på håll hjälpte till att förta lite av ökenmagin. Efter några timmars skumpande har vi ändå hittat några små sanddynor, där vi slår läger för natten.

Vår kamelförare berättar om hur han fick pengar från en fransk kvinna för att åka till Delhi och gå på datorkurs. Han hatade storstaden, människor och trängsel, och flydde tillbaka till öknen efter två dagar. Här trivs han med sina kameler, och lever sitt drömliv, att ta med turister till öknen.

På kvällen blir det lägereld och kamelförarna kokar ihop en Dhal (linsgryta). Och sedan blir det trummor och gnällig sång i månskenet. På håll hörs även annan avlägsen gnällig sång från de andra små lägereldarna. Den äldsta av kamelförarna (kallad kungen) är inte mycket för att sjunga eller prata, utan nöjer sig med att dricka upp halva vår whiskyflaska, innan han somnar i sanden. När han somnat får vi veta att han tidigare försörjt sig som smugglare, men att det numer är mer lönsamt att frakta turister än cigarettlimpor genom öknen. Sedan breds madrasser ut på sanddynerna, och vi somnar med månen som nattlampa, och några få stjärnor som inte räds dess sken. Hanna ställer en väckarklocka och får en glimt av stjärnhimlen när månen gått ner och hinner slumra om innan solen går upp och vi väcks med en kopp masala-te och kamelförarnas mantra. Life Memory!


Ut i öknen skalla vi gå!



Den här lilla duden hade smygit på oss under natten. Man såg hans små spår flera varv runt madrassen när vi vaknade. 
kamelföraren "Kungen" med sin kamel "Michael Jacksson".

Tharöknen 
Största nöjet i en öken är att hoppa i sanddynorna.

Ökenmonstret anfaller!
Jaintemplet. Med den lilla borsten, borstar man bort småkryp farmaför fötterna, så man slipper klia på dem.

En Äkta kamelpung! köp 2 betala för 3!


"NOOOOO" Kamelen insåg att den hade glömt att ladda sin iphone innan den begav sig ut i öknen.
Vem vill simma med delfiner, när man kan bada med malar?

Jaisalmers sönderfallande ökenslott.