lördag 23 januari 2016

Tapioka & Fishcurry






Malabarkusten som är Keralas historiskas namn är klassiska kryddmarker. Här har odlats kryddor i evigheter, och i Kardemummabergen kan man knappt se sig om utan att ögat möter en slingrande pepparbuske. Pepparn "kungen av kryddor" kommer här ifrån, och det var också det som har lockat araber och européer att komma till Indien i århundraden.

Plockas kornen direkt från busken kallas den grönpeppar. Låter man den solmogna till en röd ton, för att sedan skala den, får man vitpeppar. Om de röda pepparkornen istället får soltorka i 10 dagar, kallas den svartpeppar. Rosé-, kryddpeppar och Sichuanpeppar och andra avarter har inget med pepparn att göra, utan är olika substitut som lanserades som "peppar" i Europa, när araberna hade monopol på handeln och den riktiga pepparn var en sällsynt lyx.

Men här växer inte bara peppar! Här växer hela ICAs kryddhylla. Ingefära, kardemumma, kanel, nejlika, muskot, anis, kummin, gurkmeja, koriander och chili, för att nämna några. I kumily är var och varannan affär en spice super market.

Men att använda det svenska ordet krydda, känns lite missvisande. "Krydda" är något sparsamt exklusivt som tillsätts varsamt på toppen för att ge måltiden en nätt smak. Här används de i mängder som ren ingrediens i basen. Kryddpåsarna i affärerna är sällan mindre 1 kg, för vem orkar köpa kryddor flera gånger i veckan? 

Vi är lite sugna på att gå på en matlagningskurs, och frågar vid frukosten på vår favorit familjerestaurnang om de känner till någon bra. Då blev vi istället inbjudna i köket och fick en rundtur bland badkar med kokande ris, puttrande currygrytor, styckning av tonfisk och flottiga stekbord där porota steks gyllenbruna. 

Kakaoodlingar har också öppnat upp för en lokal småskalig chokladindustri. Överallt säljs det home made chochlate. Sweitzernöt och russin och mandel har inte slagit igenom ännu. Här är det nejlika, muskotblomma och kummin som är favoriterna.

Att vandra runt i en sådan kryddträdgård gör en både glad och avundsjuk. Kryddträdgården kombineras med medicinalväxter som används inom ayurveda medicin. Det är bara att bita ihop och hålla god min medan guiden förklarar hur diabetes och cancer botas för gott utan biverkningar. Där ligger "english medicin" lite efter. Det enda de gav "money back garantee" på vad dock en saffransolja mot finnar och pormaskar. Trots att vi inte köper något bjuder guiden, Sinjhu hem oss på middag (!). Vi tog detta som en symbolisk välighetsgest, tills vi träffade på honom igen på marknaden på kvällen, och han insisterade på att bjuda hem oss på middag.

Dagen där på blev vi upphämtade av Sinjhu & Manny (Sinjhus kompis som är tuktuk chaufför)
Manny är väldigt glad och fnissig, och när han berättar att han dessutom gillar Bob Marley råder det inget tvivel. Manny har rökt på. Vi ber om att få gå istället. Tapioka (cassavarot) och färsk fisk inhandlas på vägen (Tapioka ätas alltid med något proteinrikt till). Sinjhus mamma har åkt för att hälsa på sin syster, så det blir grabbgänget av kompisar som intar köket. Fisken rensas, kokos rivs, tapiokan kokas. Men när det kom till fiskcurryn fick grannfrun Pervin kallas in som expert. Kryddor beordras fram och vips står en curry och puttrar på spisen. En droppe läggs på handleden för avsmakning. Perfekt! Manny drycker plötsigt upp igen med en vilsen österrikare som är lätt skärrad efter tuktukturen. Manny har också smuttat på Toddy, som vad vi förstår är en sorts jäst kokospalmsmäsk. Visst är det alkohol, men eftersom det är naturligt är det hälsosamt. Middagen serveras på bananblad i trädgårdstäppan på baksidan, där förstås både banan och Tapioka växer.

Vi avböjer ett erbjudande om att åka och titta på solnedgången i Mannys tuktuk, utan promenerar istället hem med österikaren, mätta och nöjda.


En rundtur i kryddhyllan...Kardemumma, ingefära, peppar, koriander, kakao, chili, nejlika, Muskot, och mer peppar!

På besök i det indiska restaurangköket

Tapioka och Fiskcurry tillagat i hemmet i all sin enkelhet.
'