Malabarkusten som är
Keralas historiskas namn är klassiska kryddmarker. Här har odlats kryddor i
evigheter, och i Kardemummabergen kan man knappt se sig om utan att ögat möter
en slingrande pepparbuske. Pepparn "kungen av kryddor" kommer här ifrån,
och det var också det som har lockat araber och européer att komma till Indien
i århundraden.
Plockas kornen direkt
från busken kallas den grönpeppar. Låter man den solmogna till en röd ton, för
att sedan skala den, får man vitpeppar. Om de röda pepparkornen istället får
soltorka i 10 dagar, kallas den svartpeppar. Rosé-, kryddpeppar och
Sichuanpeppar och andra avarter har inget med pepparn att göra, utan är olika
substitut som lanserades som "peppar" i Europa, när araberna hade
monopol på handeln och den riktiga pepparn var en sällsynt lyx.
Men här växer inte
bara peppar! Här växer hela ICAs kryddhylla. Ingefära, kardemumma, kanel,
nejlika, muskot, anis, kummin, gurkmeja, koriander och chili, för att nämna
några. I kumily är var och varannan affär en spice super market.
Men att använda det
svenska ordet krydda, känns lite missvisande. "Krydda" är något
sparsamt exklusivt som tillsätts varsamt på toppen för att ge måltiden en nätt
smak. Här används de i mängder som ren ingrediens i basen. Kryddpåsarna i affärerna
är sällan mindre 1 kg, för vem orkar köpa kryddor flera gånger i veckan?
Vi är lite sugna på
att gå på en matlagningskurs, och frågar vid frukosten på vår favorit
familjerestaurnang om de känner till någon bra. Då blev vi istället inbjudna i
köket och fick en rundtur bland badkar med kokande ris, puttrande currygrytor,
styckning av tonfisk och flottiga stekbord där porota steks gyllenbruna.
Kakaoodlingar har
också öppnat upp för en lokal småskalig chokladindustri. Överallt säljs det
home made chochlate. Sweitzernöt och russin och mandel har inte slagit igenom
ännu. Här är det nejlika, muskotblomma och kummin som är favoriterna.
Att vandra runt i en
sådan kryddträdgård gör en både glad och avundsjuk. Kryddträdgården kombineras
med medicinalväxter som används inom ayurveda medicin. Det är bara att bita
ihop och hålla god min medan guiden förklarar hur diabetes och cancer botas för
gott utan biverkningar. Där ligger "english medicin" lite efter. Det
enda de gav "money back garantee" på vad dock en saffransolja mot
finnar och pormaskar. Trots att vi inte köper något bjuder guiden, Sinjhu hem
oss på middag (!). Vi tog detta som en symbolisk välighetsgest, tills vi
träffade på honom igen på marknaden på kvällen, och han insisterade på att
bjuda hem oss på middag.
Dagen där på blev vi
upphämtade av Sinjhu & Manny (Sinjhus kompis som är tuktuk chaufför)
Manny är väldigt glad
och fnissig, och när han berättar att han dessutom gillar Bob Marley råder det
inget tvivel. Manny har rökt på. Vi ber om att få gå istället. Tapioka
(cassavarot) och färsk fisk inhandlas på vägen (Tapioka ätas alltid med något proteinrikt till).
Sinjhus mamma har åkt för att hälsa på sin syster, så det blir grabbgänget av
kompisar som intar köket. Fisken rensas, kokos rivs, tapiokan kokas. Men när
det kom till fiskcurryn fick grannfrun Pervin kallas in som expert. Kryddor
beordras fram och vips står en curry och puttrar på spisen. En droppe läggs på
handleden för avsmakning. Perfekt! Manny drycker plötsigt upp igen med en
vilsen österrikare som är lätt skärrad efter tuktukturen. Manny har också
smuttat på Toddy, som vad vi förstår är en sorts jäst kokospalmsmäsk. Visst är det
alkohol, men eftersom det är naturligt är det hälsosamt. Middagen serveras på
bananblad i trädgårdstäppan på baksidan, där förstås både banan och Tapioka
växer.
Vi avböjer ett
erbjudande om att åka och titta på solnedgången i Mannys tuktuk, utan
promenerar istället hem med österikaren, mätta och nöjda.
En rundtur i kryddhyllan...Kardemumma, ingefära, peppar, koriander, kakao, chili, nejlika, Muskot, och mer peppar! |
På besök i det indiska restaurangköket |
Tapioka och Fiskcurry tillagat i hemmet i all sin enkelhet. |
'