lördag 22 oktober 2016

Bland Bögar & Banditer (American Roadtrip 3/4)

25 - 26 juni (San Fransisco) 



Vi lyckas matcha vårt besök i San Fransisco med Pride-veckan. Prideparaden lär ha startat i New York city, men San Fransisco var inte sent att haka på. Under andra världskriget så avmönstrade den amerikanska armen mängder av soldater anklagade för homosexualitet här. Detta tillsammans med inflyttningsvågen av progressivt sinnade under hippieeran, gjorde staden till huvudfäste för landets HBTQ-rörelse. När man åker över Oakland Bay Bridge på väg in till staden ser man en enorm rosa triangel uppe på berget Twin Peaks. Den rosa triangeln som en gång var den symbol som homosexuella tvingades bära på bröstet under förintelsen, har nu återtagits av HBTQ-rörelsen som ett uttryck för stolthet. Gatorna upp för berget är branta som svarta skidbackar med stoppskyltar i varenda korsning, så vi prisar gudarna för vår automatväxlade bil. Från toppen har man en fantastisk utsikt över staden. Vi rullar ner till några av stadens mest berömda viktorianska hus. De går under smeknamnet Painted Laidies, eller Post Card Row för all uppmärksamhet de får från turister. Över gatan samlas turistflocken för att fotografera de pastellmålade dockhusliknade husen. Samtliga med gardinerna väl fördragna för alla fönster, som rymmer skyltar till stöd för Hillary och Bernie. Vi kör vidare ner för kullarna och kommer till Lambert Street, vars kurviga slalombacke med röda stenplattor och blomsterprakt har blivit känd genom otaliga filmer.
Det är naturligtvis kö för att köra ner för gatan, och utmed trottoarerna står turister och flitigt fotograferar en när man svänger ratten, än hit än dit. Vi åker tjoande ner och parkerar på en bakgata för att promenera bort till Lambert Street, men när vi kommer ut från bilen hörs skrik. Vi tittar ner för gatan i tron att det är några skolungdomar som busar. Men när skriken blir högre och otäckare inser vi at det är nått annat som pågår. En ung kvinna ligger på marken och försöker kämpande hålla i sin väska som en man sliter och rycker ur hennes händer. Mannen får tag i väskan och rusar snabbt in i baksätet i en väntande bil intill. Vi hinner knappt reagera innan ytterligare skrik hörs, och en man med dragen pistol rusar fram mot flyktbilen. Hanna sliter ner Henrik på marken och vi tar skydd bakom vår hyrbil. Freeze, Police! Don't move! Hörs den civilt klädda pistolmannen skrika. Följt av några långa sekunder osäker väntan på om situationen skall eskalera. Det gör den inte. Bilen står stilla. Fler civilklädda poliser strömmar till och snart har de gripit tre förövare i flyktbilen. Några andra kommer gående ner för gatan och undrar vad som står på men det verkar som polisen har fått kontroll på situationen så vi bestämmer oss för att hålla oss undan och gå upp till Lambert street. När vi kommer tillbaka möter vi samma gäng som vi pratat med tidigare och de säger åt oss att gå ner och prata med polisen för de verkar intresserade av att höra vittnen. På trottoaren sitter fortfarande rånarna med handbojor på medan poliser cirkulerar omkring deras bil. Vi får sällskap av en mörk polis som har danskt påbrå, och får lämna ett vittnesmål. Det är tydligen mycket vanligt med bilinbrott just vid dessa kvarter. Turisterna parkerar sina bilar med alla värdesakerna framme och ska bara titta på Lambert Street några minuter, och då slår tjyvarna till berättar konstapeln. Just dessa män hade de span på för de var misstänkta för bilinbrotten, men så ryckte de en väska istället. Visserligen har polisen redan allt på film, men de blir ändå glada över vårt vittnesmål om att vi hörde att de ropade polis. Det är tydligen lite viktigt när man drar vapen som civilklädd så vi får upprepa vad vi sagt till den som är ansvarig för brottsplatsen.

Efter förmiddagens omskakande eskapader beger vi oss ner till Fishermans Wharf för lunch. Nere vi hamnen ligger det anrika Boudin’s surdegsbageri. Och äter man på deras lite finare bistro slipper man betala den svindyra turistparkeringen. Deras clamshowder serveras ur stora urgröpta surdegsbröd, och är precis som vilken annan amerikans portion som helst, mer än en vanlig människa orkar äta. Från vårt bord kan vi spana ut över det legendariska Alcatraz fängelset i bukten. Vi vandrar ner till pir 39 där en koloni sjölejon ligger på flytbryggor alldeles intill piren och ylar förargat på förbipasserande båtar. Det var efter 1989 års jordbävning som sjölejonen flyttade in till bukten och de trivdes uppenbarligen utmärkt med sin nya urbana livsstil för de har blivit kvar där sen dess, till de forna båtplatsägarnas förtret. På väg ut ur staden bli det en obligatorisk åktur över Golden Gatebron. Med sina röda pyloner som ibland sticker upp bland molnen, är det förmodligen världens mest ikoniska bro. Vad som kanske är mindre känt är att den också är en av världens mest populäraste platser för självmord. Ingenting man skryter med i turistbroschyrerna kanske.  
  

Vi åker tillbaka till San Fransisco dagen därpå för att titta på prideparaden. Att åka in till San Fransisco söderifrån genom Paulo Alto är som att åka på rundtur i sin egen smartphone. Där har vi huvudkontoren för Apple, Google, och där ligger Facebook. Snart passerar du AirBNB och netflix, och så svänger du av vid ebay, för att nämna några. När vi kommer fram så har det redan börjat fyllas upp med åskådare utmed Market st. Vi ansluter till publiken och inhandlar en regnbågsflagga. Snart kommer tåget… Ett muller dånar mellan skyskraporna, så kommer ett gäng barbröstade flator på Harley Davidson motorcyklar. Efter dem rullar de tillsynes ändlösa tåget fram. Lyckliga par check, stolta föräldrar check, naken man med regnbågsstrumpa mellan benen check, och utan check, män på styltor i glittershorts check, transa i trikå check. Många bär plakat som påminner om den tragiska masskjutningen i Orlando. Andra bär ”Black Life Matters”-plakat. Förbi tågar också nationalparksvakter, sjukhuspersonal, brandkåren, poliskåren, politiker, domare och andra förtroendevalda. Självklart checkar också Facebook in. Alla Silicon Valley företagen är här för att tävla om vilket som är San Fransiscos mest progressiva företag. De är också duktiga på att ge ut rikligt med give aways till alla åskådare utmed paradvägen. Något som är mycket populärt. De korpulenta damerna framför oss har varit uppe tidigt på förmiddagen och ställt upp sina campingstolar alldeles intill paradgatan. Och nu utnyttjar de sina förstklassiga platser för att komma över så mycket gratisgrejer som möjligt. ”oh I NEED that!” ropar de och håvar in allt från gratis tröjor och plasthalsband, till klistermärken och julgranspynt. Och man börjar plötsligt undra om det hela har blivit lite väl kommersialiserat. Men när de riktigt gamla bögarna och flatorna vandrar tårögda förbi de jublande flaggviftande folkmassorna, känns det i magen. De föddes i en tid när deras kärlek var förbjuden eller sjukdomsförklarad och kan nu vandrar mitt på San Fransiscos största gata och blir hyllade för dem de är. Efter 4 timmar och ca 150 ekipage känner vi oss nöjda och ansluter oss till en mindre munter parad, bilköerna som slingrar sig seg som sirap upp på närmsta 16-filiga motorväg ut ur stan.

Henrik Blickar ut över staden från Twin Peaks.
Hanna o San Fransisco.

Den rosa triangeln på Twin Peaks, är ett minnesmärke över förföljelser och diskriminering mot HBTQ-personer. 
Bara branta backar i stan. 
Vuxna människor.
Pittoreska Pink Laidies. 
Lombard streets slingrande backe. 
Henrik skakar hand med San Fransisco polisen efter att ha avlagt sitt vittnesmål
Musselsoppa i surdegsskål.
Sjölejon vid Pier 39.
Henrik Alltid med en kaffe i hand.
What do you mean "I cant´t drink coffee in the store!? I thought this was America? 
Golden Gate.

Lite körigt just nu.

En man som bara hittade en strumpa i tvätten.
Sheriffen är med på tåget.
Stjärt på rullskridskor!