2 - 5 Maj (Singapore)
När vi åkte till
Singapore handlade det inte så mycket om att besöka ett resmål, som att
återbesöka ett gammalt hem. Mycket har förändrats på den 7 åren sedan jag och
Hanna studerade här men mycket är också sig likt. Och vi hade en bucketlist med
ställen att återbesöka som vi metodiskt bockade av.
På vår Singapore
bucketlist fanns:
*
Picknick
(med ost o vin) i botaniska trädgården
*
Återbesöka
National Univerity of Singapore (där vi pluggade) och äta lunch på kantinen
*
Återbesöka
Commonweath, området där vi bodde
*
Ta en
drink på New Asia Bar, Asiens högsta skybar och en personlig favorit.
*
Åka
till gallerian vid Harbour front och gå på bio
*
Äta
fin buffé på något av alla lyxhotell
*
Äta
billig mat på ett av stans alla hawker center
Att komma till
Singapore efter fyra månader i Indien, Sri Lanka och Nepal är som att komma
tillbaka till en modern civilisation igen. De rena gatorna, tunnelbanorna och
galleriorna. Nu var man i en metropol. De trendkänsliga singaporianerna hade
fått upp intresset för svensk design och färggranna fjällräven kåken stötte man
på lite här o var i luftkonditionerade galleriorna.
En höjdpunkt var återbesöket
på National University of Singapore, där vi pluggade för snart sju år sedan.
Campuset består av en massa kaklade kolosser som breder ut sig i bland lummig
grönska. Byggnaderna är sammanbundna med ett nätverk av taktäckta broar och
gångvägar, så man kan ta sig torrskodd mellan klassrummen även under monsunen.
Det blev också en tidig lunch på techno edge (ingenjörs fakultetens kantin). Här
trängs små matstånd från hela Asien. Indiskt, kinesiskt japansk, indonesiskt,
malaysiskt, och så ett stånd som säljer ”western food”. Vilket innebär
ostgratinerad överkokt pasta i brunsås eller ostgratinerade pommes i brunsås.
"I can’t belive that you guys eat this every day" sa en av våra
studiekamrater till oss. "Well we don't" blev svaret. Vi änktade
efter den indonesiska kycklingen med ris. En färsk shake med jordgubbar och
soursoup och så för Henrik: en "kopi no suger no milk", det malaysiska
kaffet (kopi) serveras med mjölk och jättemycket socker eller mjölk mycket
socker. Vill man ha svart får man lägga in en specialbeställning.
Vi åkte vidare till
området Commonwealth där vi bodde. Vi fick bo separat rum då bara gifta par
fick dela rum. Reglerna var stränga, hade man dambesök på rummet gällde öppen
dörr och minst tre fötter i golvet. (Även om vi kan tänka oss ganska mycket
snuskigt man kan göra med tre fötter i golvet). NUS hyr inte längre de slitna
trevångshusen, och studenterna har flyttat ut. Annars var det mesta sig likt.
Dock hade den lokala matvarubutiken till vår stora besvikelse slutat sälja
levande grodor.
Nästa stopp utmed
tunnelbanelinjen blir Tjiong Bahru (roligaste namnet) där vi härt att det ska
ploppat upp massa trendiga kaféer. På vägen går vi förbi en stor
byggarbetsplats. Stora skyltar förkunnar att de håller på att uppföra ett
lyxigt Condominium inspirerat av the Highland park i New York. Hanna blir
nyfiken och drar med Henrik in i visningspaviljongen. Snart har gått långt in i
ett rollspel där vi är ett ungt framgångsrikt par som är på väg till Singapore
oh behöver ett ståndsmässigt boende. Den vänlige mäklaren visar oss runt bland
visningslägenheter uppbyggda med vikväggar. Sedan slå vi oss ner vi ett bord
och går igenom den finansiella biten. Tyvärr har de "lite billigaste"
lägenheterna längre ner i huset redan sålt slut, så vad vi har att välja på är
en liten studiolägenhet ca 40 kvm för 7 miljoner svenska kronor plus 15% skatt,
plus drift och underhåll såklart. Hur mycket har ni på banken nu undrar vår
mäklare? Vårt lilla lustig rollspel har
kraschat rakt in i den bistra verkligheten. Och snart vandrar vi ut ur
paviljongen utan påskrivet kontrakt.
Även om det är kul att
minnas tillbaka är inte allt sig likt. Mycket har hänt på sju år. Kanske mest
påtagligt är det nya området vid Marina Bay Sands. Vid det gamla hamninloppet
har man rest tre stora skyskrapor som balanserar vad som liknar en enorm
surfingbräda på taken över sig. Det är ett lyxhotell och kasino och i källaren
ytterligare en shoppinggalleria. Denna enorma shoppinggalleria rymmer kanaler
med gondoler för en liten båttur mellan besöken i de exklusiva butikerna som
säljer makaroner i regnbågens alla färger. Vi överväger att bo en natt på
hotellet för att komma åt deras pampiga infinity pool med utsikt över stan. För
den nätta summan av 3000 kr kan man få en natt i deras billigaste rum (utan
frukost såklart) Men vi har alldeles för mycket att hinna med för att ligga och
såsa i en pool.
Bakom detta
jättekomplex har man anlagt en stor park. Garden by the bay. Att på tokdyr konstgjord
mark anlägga en 101 ha stor park för över en miljarddollar (ej medräknat
kostnaden för marken) kan tyckas vara fastighetsekonomiskt vansinne. Kanske är
det så enkelt som att en stad av Singapores storlek behöver stora
rekreationsområden, eller kanske är det ett spektakulärt landmärke som skall
locka mer besökare och utländskt kapital till Singapore. Kanske är det både
och. Att vandra bland de konstgjorda jätteväxterna som är upplysta i mörkret är
hur som helst en häftig upplevelse, som att besöka en helt annan planet. Så om
man ville ska något världsunikt så har man verkligen lyckats.
Vi passar också på att
se nått gammalt som vi aldrig såg när vi bodde i stan. En gammal asiatisk
nöjespark. Det var bröderna Haw Par, skaparna av lukrativa receptet på
tigerbalsam som plöjde ner några av alla sina linimentmiljoner i parken, med
motivationen att de ville ge något tillbaka till samhället. Resultatet blev ett
otroligt smaklös och kitschig park med stora målade statyer ur olika asiatiska
myter och legender, som bröderna döpte efter sig själva till Haw Par Villa. Man
kan också se deras Rolls Royce i garaget med ett enormt tigerhuvud i papier mache
framför grillen.
Vi avslutar vår
stadsweekend med en ”Sea Harvest buffé” på ett av Singapores finaste hotell. För
600 kr får du en buffé med så mycket hummer du orkar äta, och gratis bubbel
hela kvällen. Och skulle du inte gilla hummer finns det sashimi, sushi,
lammstek som smälter i munnen, sallads buffé, en parad av dimsum, och indiskt, ja nästan hela asien samlat i ett rum. Men du måste spara lite plats för
chokladfondaterna de nygräddade crepsen och glassbaren till dessert. Ingenting saknas! Som en överdådigt backanal vid ludvig XIVs hov. Vi åker
från buffén direkt till flygplatsen. Vi hamnar med en pratglad taxichaufför som
berättar hur han vid sidan taxiyrket försöker sälja kinesisk naturmedicin. Men
det är svårt berättar han, för den är så dyr. 4000 Amerikanska dollar för en
tre månaders dos. Man måste försöka sälja till de riktigt desperata, tex
cancersjuka som är beredda att pröva vad som helst. Lika gärna som vi vill
berätta för vår chaufför hur det finns en särskild plats reserverad i helvetet
för de som säljer orimligt dyra kinesiska naturmediciner till cancersjuka, lika
ogärna vill vi missa vårt flyg till Tokyo, som vi bordar både mätta och fulla.
|
Tillbaka till storstan. |
|
Lunch i det gröna, i all sin enkelhet. |
|
Knasigheter vid Haw Par Villa. |
|
En snögubbe i sitt rätta element. |
|
Chinatown |
|
Återbesök på National University of Singapore. |
|
Commonwealth där vi brukade bo. |
|
Så här kan det gå om man låter Hanna välja restaurang. |
|
Agrabad? eller Arab street. |
|
Marina Bay Sands i mörkret. |
|
Glitter i natten. |
|
Äntligen har någon uppfunnit takbox till höghus. |
|
Megaträden ser ut som en rymdbas i Gardens by the bay. |
|
Inuti en av de väldiga hotellskraporna. |
|
Canon Ball tree, tillhör kategorin saker du inte trodde växte på träd. |
|
Skyskrapor och lådhus. |
|
Svensk mat på Ikea. |
|
Nattliv. |
|
Mat.
|
Puss. |
|