tisdag 30 augusti 2016

Bland Snötoppar och Smultronblom

17 - 30 April (Pokhara, Annapurna, Bandipur & Kathmandu)



Vi har ett foto från en väldigt vacker sjö hängandes hemma i hallen, där man ser färgglada båtar på en spegelblank sjö, med blå berg i fjärran. Fem år senare på samma plats var det knappt så att vi såg bergen på andra sidan sjön, än mindre de snötäckta toppar som vanligtvis ramar in Pokhara. Redan i Chitwan blev vi varnade att sikten var riktigt dålig i bergen. Men vi var ändå fast beslutna att satsa på en ABC-vandring till Annapurna Base Camp. Vi hade ju ändå tio dagar på oss med hopp om bättre väder. Så vi bunkrade ny ryggsäck, vandringsstavar och andra bra att ha saker i några av Pokharas oändligt många sportaffärer med nästintill identiskt lika utbud av kinesiska piratkopior. I Pokhara finns också en utomhusbiograf, dit Hanna tog sällskap med en yogatjej vi mött i Chitwan. Kvällen spenderades kurandes under en filt med en spetsad varm choklad och tittade både på regnet som vräkte ner över sjön och en märklig domedagsfilm om världens förfall. Nästa morgon vaknade vi extra tidigt och packade det sista inför turen. När vi klev ut i trädgården möttes vi av en härlig syn. Nattens regn hade gjort underverk, solen sken från en klarblå himmel och där var plötsligt bergen! Hanna bröt ut i ett jubeltjut.

Med kvinnlig list och 3-månaders-prutande-i-Indien-skills lyckas Hanna få till ett riktigt bra pris på taxifärden ut ur stan. Vår chaufför berättade att turismen nu börjat återhämta sig efter jordbävningarna förra året men att Pokhara egentligen hade drabbats hårdare av det bränsleembargo som Indien utsatt landet för. För någon månad sen hade priset på vår taxiresa varit det tiodubbla. Det var fortfarande dyrare med drivmedel och köerna ringlade fortfarande långa vid pumparna. Men långtifrån lika illa som för några månader sen då det rådde akut brist. Nepal, som får i princip all sin import via Indien, hade kommit i onåd med grannen kring de ändringar i konstitutionen Nepal var i färd med att genomföra. I november 2015 ströp Indien bränsletransporterna till landet. Man kan tycka vad man vill om politiken, men att införa ett embargo på bränsle, mediciner och byggmaterial mot ett land som kämpar med att återhämta sig efter den värsta naturkatastrofen i landets historia är hårt, mycket hårt.

Efter nån timme med blandade vyer av vackra berg, skitiga förorter och grisar i backluckan på bilen framför var vi framme och vår chaufför pekade ut stentrappan där vi skulle börja vår vandring upp för berget. För växelpengarna från taxin fick vi ett färgglatt armband "for luck" från en nöjd försäljerska.

Med förvånansvärt lätta steg började vi färden upp för den branta trappan. Men så slipper man ju släpa på tält och förnödenheter när man vandrar i tehusens förlovade land. Utmed de välanlagda vandringslederna är tehus utspridda på en till två vandringstimmars avstånd. Tehusen fungerar som små hotell, rastplatser och restauranger med reglerade menyer och priser, som naturligtvis stegrar ju längre upp för berget man kommer. Till de lägsta stugorna kan man köra med bil, och en bit till kan man ta sig med mulor, men till de högst belägna stugorna måste alla förnödenheter bäras upp, gasolflaskor, mat, byggmaterial och filtar. Uppe vid baslägret kunde man köpa en stor öl av märket Everest för ca 50 kr. Men i det priset ingår också att en sheerpa burit den i två dagar för att den ska nå hit upp. Många vandrare tar ändå med en rejäl packning och anlitar sheerpor som bärare. De lyfter lätt upp de välfyllda ryggsäckarna och tittar skeptiskt på alla ergonomiska höftremmar och praktiska spännstroppar. Sedan lägger de två, tre stora ryggsäckar i en flätad korg som spänner med en band över pannan och bär framåtlutade på ryggen. Man blir ständig omsprungen av dem utmed leden när de skyndar förbi en med snabba steg på sina flipflops. Kineser och koreaner är de värsta säger en bärare vi prata med, för de tar med så tung packning. Ett koreanskt sällskap hade till och med med sig en full porslinsservis att äta på (!)

Vi vandrar med lätt packning utmed bergen när några getesöta getter fick oss att spinna iväg i drömmar om en framtida getfarm med ysteri och andra bisysslor. Längre fram längs stigen försökte två barn blockera vår väg för att få tullgodis, men vi lyckades kittla oss förbi dem och fortsatte uppåt genom en skog. Snart nådde vi fram till litet samhälle på ett krön. Rosor klättrade upp för husens väggar och höbalar balanserade upphöjda på små plattformar. På en veranda satt en kvinna och vävde en väldigt vacker väv i blågröna nyanser. Den var nästan färdig, bara nån timme bort, Hanna övervägde att vänta in den, men vi var alldeles för sugna på att vandra vidare för att vänta. Och nu började vyerna bli storslagna. Landskapet är berusande vackert! Under oss ett frodigt grönt gräs som övergår i blommade buskar. Nedanför oss böljade gröna risfält i terrasser ner mot dalen och på andra sidan floden övergår de gröna bergssidorna till en perfekt kuliss av vita toppar som sticker hål i den klarblå himlen. Vackrast av dem alla var Machupuchere, med sin tudelade topp, som en fisks stjärtfena.

Ibland måste man bara stanna och gapa lite. Vi slår oss ner på en sten i skuggan av ett träd, bland fåglar och syrsor och stirrade hypnotiserade på de vackra bergen mitt i mot oss och hörde kossors klånkande källor när de rörde sig i bergssluttningen bakom oss. Pas-to-ral idyll, ekade Hannas mammas röst från barndomens drillningar. Vi mötte vandrare på väg ut ur parken som var precis lika saliga som vi. De hade vandrat i dagar utan att se någonting, utom en dimma av moln, förrän nu på sin sista dag och för oss hade vandringen bara börjat.

Efter bara någon timmes vandring den andra dagen började Hanna känna sig matt. En timme senare låg hon till sängs med 40 graders feber vid nästa tehus. Turligt nog lyckades Hanna bli sängliggandes vid Edens lustgård. Den lilla gården med tehuset ligger omgiven av prunkande grönska i botten på den djupa dalgången, alldeles intill den forsande älven. I en liten täppa utanför odlas grönsaker. Gyllene majskorn torkas på en filt i solen, så frun kan poppa popcorn. Runt husknuten porlade ett vattenfall dit man kunde gå och duscha sig i det svala vattnet. Förutom den gulliga familjen som skötte gården bodde här en hund och en katt, hös och getter, som bara två dagar tidigare fått tillökning. Så Henrik kunde hänga med Killinggänget och sippa citronte på verandan medan Hanna samlade krafter.

Två dagar senare var vi påväg igen. Även om vi redan är på hög höjd så är klimatet oföråtande, de snötäckta topparna ser ut som ett förlovat paradis när vi andar i 30 graders värme genom skogen. Vi följer leden som zick zackar sig upp för bergsluttningar, över berg och ner i dalar, och så upp för den brantaste och längsta trappan man kan tänka sig. Intjänade höjdmetrar går snart förlorade då man tvingas vandra nedåt igen, men sakta men säkert når vi djupare in i dalgången och snart kunde man se ända in i hjärtat av Annapurna sanctuary. Nästa dag vandrar vi vidare uppåt utmed dalens ena bergssida genom bambu- och rodhedendronskogar, förbi otaliga vattenfall som söker sig ner mot älven. Sista etappen började landskapet bli allt kargare och på morgonen var det ishalka utmed stigen.

Lagom till ”second breakfast” på den sjätte dagen nådde vi fram till testugan vid Machapuchares fot och slog oss ner i solen på verandan och stirrade storögda på de branta bergssidorna och topparna runtomkring oss. Henrik fick dosera pulverkaffet själv och tehuspersonalen förundrades över hur mycket pulver han fick ner i koppen. Hanna njöt av te på torkad mynta och ett friterat tibetanska bröd med stark riven jakost på. Men vi avböjde de torkade fjärilslarverna som erbjöds för fantasipriser som bara kineser betalar (men så vad de ju enligt rykten bra mot ALLT). Laddade begav vi oss av för den sista hala etappen över glaciären upp till Annapurnas basläger. Höjden gjorde sig påmind och stigen var förrädiskt hal och blöt, Hanna föll och bröt sin stav men som tur var inget annat. Molnen tätnande och det kändes som vi knappt tog oss framåt. Men precis när det började snöa nådde vi äntligen fram till de sista stugorna. Då hade de mörka molnen redan slukat hela dalen och snart var snöstormen ett faktum. De enkla stugorna är oisolerade och minusgraderna kröp snart in i vårt rum medan den vinande vinden skakade den enkla trädörren. Vi bäddade ner oss under ett berg av filtar och låg och kurade i våra ullunderställ medan stormen rasade utanför.

Nästa morgon när vi öppna dörren är världen helt vit. Det ligget nästan en meter nyfallen snö på stugtaken. Snön lyser bländade vit från alla håll och solen skiner klart från en himmel som är blåare än någonsin. Baslägret ligger som i en gryta nästan helt omslutet av några av världens högsta berg. Där stod vi på en höjd mitt i härligheten bland färgglada flaggspel, helt omgivna an Annapurnas makalösa toppar och det var helt tyst. Plötsligt smäller det till, och en knall rullar över bergen. Den nyfallna snön har utlöst en lavin och vi kan betrakta skredet på säkert avstånd. Mäktigt!

Ett litet flygplan kom surrande och cirklade några varv runt oss och bergstopparna innan det vände tillbaka mot Pokharas flygplats. För oss var det bara att börja vandra tillbaka ner genom dalen igen. Vid Jhinu där vi stannade sista natten fanns varma källor. I botten av dalen intill den brusande älvens strand fanns små utbyggda bassänger där man kunde låta det ångande vattnet omsvepa ens möra muskler. Med några kalla öl, i gott sällskap av andra vandrare, omsluten i en lummig djungel. Kunde inte varit bättre!

Vandringen vid Annapurna var en av resans absoluta höjdpunkter, ordagrant. (4130 m.ö.h.)
Förberedelser i Pokhara.
Snart är man uppe ur dalen.
Machapuchares karaktäristiska topp. Berget är heligt och ingen klättrare har någonsin bestigit dess topp.
Plötsligt spärras vägen av några barn som vill ha choklad för att släppa förbi vandrare.
Hanna tar en tupplur vid första testugan. 
vandringen fortsätter bland blommor och snötäckta toppar.
Utsikten från vårt boende första natten. 
Små gårdar ligger utmed bergsidorna inne i dalen.
Genom den gröna skogen. 
Bland smultronblommen.
Ibland blir det tepause.
Testugan där Hanna blev sjuk, var iallafall vackert belägen.
Ett litet paradis.
Henrik leker med killinggänget.

Upp i U-skalet.
Vandrare på vägen. 
En liten rast.

Sista testugan innan toppen.
På morgonen efter snöstormen vaknar vi upp till 
Vid baslägret. 
Nån hade glömt en flagga eller två.
SNÖ!
En liten lavin efter nattens snöfall. 

Då var det bara att vandra ner igen. 
Men först lite mer berg. 
Hannas hår mår utmärkt av att slippa duscha på en vecka.

Ner i dalen.
Å så ett varmt dopp.
Ett litet stop i byn Bandipur.
Kathmandu.
Spår av förra årets jordbävning vid Durbarplatsen.
Men vissa stupor stupar aldrig.